Türkiye’ de üretilen peynirler arasında ‘Trakya eski kaşar peynirinin’ önemi büyüktür. Yapılışıyla ve lezzetiyle diğer peynirlerden bir hayli farklıdır ve bu konuda onlardan ayrılır. Trakya eski kaşar peyniri, Kars kaşar peynirine yakın olarak gösterilir. Fakat kalite ve fiyat karşılaştırmasında Kars kaşar peynirinden az farkla üstündür.Kars kaşarı inek sütü ile yapılır ve Kars kaşar peynirinin lezzeti, üretim yöntemi ve rengi de bu farklılığı açığa çıkartır.
Trakya eski kaşar peynirinin lezzeti, Yıldız dağlarının eteklerinde serbestçe gezen, çeşitli bitkilerle beslenen daha çok küçükbaş hayvanların sütlerinden gelir. Mandıralarda her yıl sezonluk dört, beş ay olmak şartıyla, el emeği üretilir. Sebebi de ilkbahar ve yaz aylarında küçükbaş hayvanların toplu halde süt vermelerinden geçer. Küçükbaş hayvanların sütlerinin inek sütüne göre daha besleyici olduğunu herkes bilir. Küçükbaş hayvanların sütlerinin kullanılması ile, peynirin dayanım süresi uzar yani küçükbaş hayvan sütü hem kaliteyi arttırır. Hem de yalnızca inek sütü ile yapılan kaşar peynirlerinden renginin daha açık olması ile tüketiciye peyniri satın alırken de yol gösterir.